Root Cell Atlas

Wortels als fundering van het leven.

Plantenwortels zijn belangrijk voor het leven op onze planeet. Ze zorgen dat planten stevig in de grond staan en dat ze water en voedingsstoffen kunnen opnemen uit de bodem om te groeien. Zonder wortels kan een plant niet leven en hebben wij als mensen dus ook geen voedsel!

 

Plantenwortels bestaan uit cellen in allerlei soorten en maten, maar die zijn op dit moment nog niet allemaal goed bekend. Om het ondergrondse leven van de wortels echt te doorgronden, moeten we eerst een compleet beeld krijgen hoe al die wortelcellen zijn opgebouwd. Hoe geven ze precies signalen door naar elkaar, en hoe communiceren ze met de rest van de plant boven de grond? Want hoe meer we te weten komen over de cellen en genen in plantenwortels, hoe meer we kunnen begrijpen waarom bepaalde wortels beter bestand zijn tegen hitte, droogte of overstroming. Wat de onderzoekers daarvoor nodig hebben is een vrij-toegankelijke Wortelcel-atlas, maar die is er nu helaas nog niet.

 

Maar daar kunt u bij helpen! Uw donatie zal plantenwetenschappers van de Radboud Universiteit helpen om een ongekende RootCellAtlas te ontwikkelen en continu te verbeteren en deze openbaar beschikbaar te maken voor onderzoekers over de hele wereld.

 

Doneer nu!

 

 

Root cell atlas

De RootCellAtlas stelt wetenschappers in staat om het leven van de wortels beter te begrijpen en te visualiseren. Door de modernste onderzoekstechnieken te gebruiken, kunnen we nu voor elke individuele wortelcel vastleggen welke van de 27.000 genen geactiveerd zijn. Daardoor wordt voor ieder gen een uniek profiel in kaart gebracht en geprojecteerd op een virtuele wortel. Op deze manier kunnen plantenonderzoekers over de hele wereld makkelijk uitlezen hoe bepaalde genen tot uitdrukking komen in de wortel en hoe ze verschillen van andere wortelceltypes of -subtypes. Dit is de sleutel om op genniveau te begrijpen hoe de wortelcellen zijn aangelegd.

 

Voedselzekerheid

“Mijn langetermijndoel is om wetenschappelijke kennis te vertalen naar praktische mogelijkheden voor klimaatadaptatie en duurzame landbouw. Denk daarbij aan het ontwikkelen en toepassen van bijvoorbeeld hitte- en overstromingsbestendige gewassen. Dit initiatief kan een hele nieuwe kijk bieden op adaptatie en evolutie. Als je dit initiatief steunt, draag je bij aan de ontwikkeling van voedselzekerheid voor iedereen.”

prof. J. Xu, plantenwetenschapper bij het Radboud Institute for Biological and Environmental Sciences (RIBES)