Red onze bedreigde Nederlandse wilde planten!

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 10.000 (113%)

Inheemse plantensoorten dreigen verloren te gaan, en daarmee ook de biodiversiteit in ons land. Daarom verzamelt, kweekt en bewaart Het Levend Archief zaden van inheemse plantensoorten. Jouw bijdrage gaat naar de inrichting van een droogruimte om de zaden langdurig te kunnen bewaren. Zo creëren we samen de Nationale Zadencollectie. Voor een lente vol met wilde planten en bloemen, het gezoem van bijen en de zang van vogels.

 

"Planten staan aan de basis van ecosystemen. Hoe meer soorten, hoe veerkrachtiger de ecosystemen", zegt ecoloog Nils van Rooijen, een van de initiatiefnemers van Het Levend Archief. De biodiversiteit in Nederland staat meer dan ooit onder druk. Naast de grootschalige insectensterfte dreigen ook een groot aantal Nederlandse wilde planten en bloemen te verdwijnen. "Dat zie je op heel veel plekken. Zo staan er in heel Nederland nog maar een handjevol roggelelies, een akkerplant die bekend staat om zijn spectaculaire oranje bloemen. Bijzondere planten verdwijnen langzaam. Niet alleen uit kwetsbare natuurgebieden maar ook in onze directe omgeving. Rondom Nijmegen worden momenteel de dijken vernieuwd, maar daarmee gaan de planten die er nu staan verloren".

Slangenkruid in de middenberm van de Heyendaalseweg op de campus van de Radboud Universiteit (Dick van Aalst).

"Het Levend Archief verzamelt, kweekt en bewaart zaden van inheemse plantensoorten van Nederlandse oorsprong. Daarmee stellen wij de soorten veilig, zodat wanneer de originele planten (bronpolulaties) dreigen te verdwijnen, we genetisch identiek zaad kunnen gebruiken om de soort te redden. De zaden vormen samen de Nationale Zadencollectie", legt van Rooijen uit. 

Eerst drogen, dan opslaan

Om de zaden voor lange tijd onder optimale omstandigheden te bewaren, moeten ze goed droog zijn. Van Rooijen: ‘De zaden worden opgeslagen in een grote koelcel in het kassencomplex van de Radboud Universiteit, maar als ze nog vochtig zijn, vriezen ze kapot. We moeten de luchtvochtigheid in de droogruimte kunnen reguleren en met hulp van donateurs hopen we de daarvoor benodigde apparatuur te kunnen aanschaffen.’

Er is € 10.000 nodig om een professionele droogruimte in te richten. Wil je meehelpen, doneer dan. Ieder bedrag is welkom. Hartelijk dank!

Het Levend Archief is een initiatief vanuit Radboud Universiteit, Wageningen University & Research, FLORON en Universiteit van Amsterdam. Op de website van Het Levend Archief lees je meer over de achtergrond, activiteiten en organisaties die betrokken zijn.