Radboud100: samen werken aan een betere wereld

In 2023 is de Radboud Universiteit 100 jaar van betekenis. Ter ere van het lustrum startten we met Raboud100: een club mensen die van betekenis wil zijn voor de maatschappij en de wereld. Wil jij samen met anderen de wereld veranderen? Sluit je dan aan bij Radboud100.

Wat is Radboud100?

Radboud100 is een groep donateurs die hun bijdrage vermenigvuldigen door hun gift te bundelen in een collectief. Zo geven zij zinvolle en toekomstgerichte projecten extra slagkracht. 

Door krachten te bundelen, maken we meer impact. Alle hulp is nodig en welkom.

Bij een donatie vanaf € 50,- per jaar ben je onderdeel van Radboud100. Daarbij horen de volgende voordelen:

  • Toegang tot een hecht netwerk van Radboud100 donateurs;
  • Uitnodigingen voor Radboud100 lezingen en bijzondere evenementen;
  • Een speciaal Radboud100 welkomstcadeau;

Bij een donatie van € 100,- of meer krijg je het boek “Honderd jaar Radboud Universiteit in 101 beelden, 1923 – 2023” cadeau.

Het lustrum was de aanleiding om te starten met Radboud100, maar ook na het lustrumjaar blijft Radboud100 van betekenis. Ieder jaar kiezen we impactvolle projecten waar Radboud100 aan bijdraagt.

Welke projecten ondersteunt Radboud100?

 

Luisterschalen

In samenwerking met partners – zoals de provincie en de gemeente - is een een prachtig idee ontstaan met betekenis voor de stad, haar bewoners en bezoekers: de installatie van twee ‘luisterschalen’ op de Lentse Warande aan de Spiegelwaal. 

De luisterschalen zijn meer dan een kunstwerk. Mensen kunnen er (op afstand) met elkaar in gesprek gaan. Zeg iets in de ene luisterschaal en versta vijftig meter verderop de boodschap bij de andere luisterschaal. Kinderen leren zo bijvoorbeeld spelenderwijs communiceren. Daarnaast organiseren we op deze betekenisvolle plek actuele lezingen en colleges.

Met een smartphone is er nóg meer bij de luisterschalen te beleven. Scan de QR-codes bij de luisterschalen en luister in alle rust podcasts over belangrijke maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, cultuur en de geschiedenis van het gebied. Originele beeld- en audiofragmenten wekken de verhalen tot leven. Denk bijvoorbeeld aan een video of podcast over Operatie Market Garden of de Romeinen.

Met de luisterschalen maken we het onzichtbare in de omgeving van de Spiegelwaal zichtbaar en komen heden, verleden en toekomst samen.

Radboudbos

Deze winter start de aanplant van het ‘Radboudbos’:1923 nieuwe bomen krijgen een plek aan de Parkzoom, een straat tussen de campus en natuurgebied Heumensoord. De bomen zijn onderdeel van Life Terra, Let’s plant together, een programma met de ambitie om in Europa een half miljard extra bomen te planten. Life Terra
is hiermee een van de grootste klimaatinitiatieven in Europa.

Help je mee Nijmegen groener te maken? Sluit je aan bij Radboud100. In het voorjaar zal het Radboudbos in aanwezigheid van de donateurs feestelijk worden geopend.  

Vluchtelingen helpen om te studeren in vrijheid

De Turkse Emine Bala vluchtte in 2022 met haar gezin naar Nederland.
Ze volgde het programma Radboud Welcomes Newcomers en stortte zich op de taalcursus om zo snel mogelijk Nederlands te leren. In september start ze met financiële ondersteuning vanuit Radboud100 de master-opleiding Nederlands als tweede taal aan de Radboud Universiteit. Het is haar droom andere vluchtelingen Nederlands te  leren. “Ik heb zoveel gekregen van dit land, ik wil nu iets terugdoen.”

Radboud100 helpt graag meer vluchtelingen in vrijheid te studeren. Help jij mee om een gevluchte student weer perspectief te bieden? Draag bij aan Radboud100. 

Bloemrijke dijken; soortenrijke begroeiing en een toekomstbestendige dijk

In het project 'Future Dikes' onderzoeken we welke begroeiing op de dijk bijdraagt aan de biodiversiteit en ons beter beschermt tegen hoog water: geen overbodige luxe voor een land met een derde van het land onder zeeniveau. Door beplanting met diverse wortels te kiezen, wordt de dijk sterker. 

En daardoor beschermt de dijk ons niet alleen tegen hoog water, maar is hij ook beter bestand tegen droogte. De diversiteit aan begroeiing helpt niet alleen de dijk te versterken: het is ook goed voor de biodiversiteit. Er is plek voor bijzondere planten- en insectensoorten. En het is natuurlijk een lust voor het oog! Er is meer kennis nodig over de erosiebestendigheid, het ontwerpen, beoordelen en beheren van soortenrijke dijken. Kortom, er is meer onderzoek nodig en dat ondersteun je door bij te dragen aan Radboud100.

Aansluiten bij Radboud100 

Als je bijdraagt aan Radboud100 ondersteun je samen betekenisvolle projecten. Uiteraard zijn alle donaties welkom. Met een donatie van minimaal €50,- word je onderdeel van Radboud100 en maak je samen met anderen een echt verschil. Want, het geheel is meer dan de som der delen.

Als je aansluit bij Radboud100:

  • word je onderdeel van een betrokken Radboud-netwerk van alumni, onderzoekers en andere betrokkenen;
  • krijg je toegang tot bijzondere Radboud100-evenementen en -lezingen;
  • kun je de onderzoekers van onze bijzondere projecten ontmoeten en met ze in gesprek; 
  • houden we jou op de hoogte van de projecten die Radboud100 mogelijk maakt;
  • ontvang je een Radboud100-welkomstcadeautje;
  • ontvang je de twee Lustrumnummers van Radboud Magazine die dit jaar verschijnen;
  • en bij een donatie van €100,- of meer ontvang je het boek "Honderd jaar Radboud Universiteit in 101 beelden, 1923‑2023", geschreven door Paul van den Broek en Bea Ros.

Wil je je voor langere tijd verbinden aan Radboud100?

Vul dan hier het formulier in.

Bekijk alle

Uitnodiging voor een donateursbijeenkomst

11-10-2023 | 16:40 Op 19, 20 en 21 oktober gebeurt er iets bijzonders op de campus van de Radboud Universiteit. Tijdens Radboud Art & Science kunt u zich onderdompelen in de wereld van kunst en wetenschap. Laat u meenemen naar het verleden aan de hand van muziek, film en dans. Loop langs fototentoonstellingen, lichtinstallaties en beeldende kunst die een uniek perspectief op de campus bieden. Ook zijn er liveconcerten, voorstellingen en interactieve performances op onverwachte plekken. Een mooie gelegenheid om u als donateurs van Radboud100 uit te nodigen op de campus en u bij te praten over een aantal projecten die u helpt realiseren. Op zaterdag 21 oktober organiseren we voorafgaand aan het programma van Radboud Art & Science een bijeenkomst met interessante sprekers: Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde en als directeur van Radboud Erfgoed initiatiefnemer van Radboud Art & Science; Welke rol kan erfgoed spelen in onderzoek en onderwijs? Hoe geven we objecten en verhalen uit het verleden een plaats binnen het verhaal van nu van de universiteit? Hans de Kroon, hoogleraar Experimentele plantenoecologie, praat u bij over het project Future Dikes waarin wordt onderzocht hoe we de Nederlandse dijken kunnen versterken met een soortenrijke grasbekleding. Emine Bala en Onur Topaloglu volgen met een financiële bijdrage uit Radboud100 een masteropleiding aan de Radboud Universiteit. Lia Kleuskens, coördinator van Radboud Welcomes Newcomers, vertelt over hun ervaringen en hoe het is om als vluchteling weer te kunnen studeren. Datum: zaterdag 21 oktober a.s. Locatie: Berchmanianum, Houtlaan 4 te Nijmegen Aanvang: ontvangst vanaf 12.30 uur, bijeenkomst van 13.00 - 14.00 uur. Aansluitend: Radboud Art & Science. Radboud Art & Science is vrij toegankelijk en wordt georganiseerd samen met culturele partners als het Valkhof Museum, InScience, Wintertuin, Introdans, Piano Biënnale, verschillende artists in residence, zoals Katinka Polderman, Clean Pete en Roos Rebergen, en studentenorganisaties. Aanmelden: U kunt zich aanmelden voor deze donateursbijeenkomst door een mail te sturen aan fondsenwerving@ru.nl. Geeft u a.u.b. aan met hoeveel personen u wilt komen.
Lees meer