Judith Peters Fonds

“De dood eindigt weliswaar een leven, maar de verbinding tussen de achterblijver en de overledene blijft bestaan’

Judith Peters (1991 – 2022)

 

Ter nagedachtenis aan onderzoeker en schrijver Judith Peters is het Judith Peters Fonds opgericht. Met dit fonds zetten we haar onderzoek naar de kracht van verhalen over verlies voort.

Judith werkte met hart en ziel aan haar onderzoek naar existentiële verhalen en de impact van het verlies van een dierbare op het leven van de nabestaanden. Ze zocht naar ervaringen waarbij de overledenen voortleven in een symbool of een verhaal. Ze wilde weten of het delen of lezen van deze verhalen mensen tot steun kon zijn. Met haar onderzoek, dat haar zo op het lijf geschreven was, raakte ze velen.

We geloven dat Judiths werk een inspiratie kan zijn voor andere onderzoekers. Met een bijdrage kunnen we vervolgonderzoek mogelijk maken en Judiths levenswerk voortzetten.

Ze kwamen nog één keer terug 

In 2021 verscheen Judiths boek 'Ze kwamen nog één keer terug' waarin persoonlijke verhalen en wetenschappelijke inzichten elkaar afwisselen. Aan de hand van de resultaten van haar onderzoek naar de verhalen betoogt Judith dat het tijd wordt dat er in de Westerse samenleving meer ruimte en begrip komt voor rouw en verlies. De opbrengst van het boekje komt ten goede aan het Judith Peters Fonds.

Bestel 'Ze kwamen nog één keer terug’ via de Radboud Store. 

Wil je meer weten over het onderzoekproject van Judith, lees dan verder op verhalenvanverlies.nl

“Judith nodigde mensen uit om het mooie te zien in dat wat vaak vermeden wordt: de dood. Ze heeft met haar onderzoek laten zien dat verhalen met een onverklaarbaar element een bron van herkenning, inspiratie en troost kunnen zijn. Ze was hier maar kort, maar ze heeft grote indruk gemaakt.” - Enny Das, hoogleraar communicatie en beïnvloeding aan de Radboud Universiteit en begeleider van het onderzoek van Judith.

View all
€50 14-05-2024 | 17:48
€100 09-01-2024 | 09:45 Vorig jaar verloren we ons kleinkind. Het idee en werk van Judith help bij het verwerken van ons verlies.
€25 04-01-2024 | 19:41
€5 17-11-2023 | 16:16
€15 07-11-2023 | 09:38
View all

Aandacht voor Judith in TV-programma: Voor wie steek jij een kaarsje op?

01-11-2022 | 13:07 Een kaarsje opsteken voor een dierbare overledene is een mooie manier om iemand te herinneren. Judith Peters is een van de bijzondere mensen in het KRO-NCRV-programma Voor wie steek jij een kaarsje op? gepresenteerd door Anita Witzier. Portretten over verbinding, liefde en veerkracht. Kijk woensdag 2 november, 20.30 uur, NPO2. Meer informatie lees je op https://kro-ncrv.nl/programmas/voor-wie-steek-jij-een-kaarsje-op Foto: Bert Beelen
Read more