Help mee kinderen in Namibië te inspireren!
Als het aan de Nijmeegse sterrenkundigen ligt, draait Namibië over een aantal jaar mee in de wereldtop van sterrenkundig onderzoek. De Africa Millimetre Telescope (AMT) die zij daar willen bouwen, wordt onderdeel van het telescopennetwerk Event Horizon Telescope (EHT) dat in april 2019 de historische eerste foto van een zwart gat publiceerde. Om een toekomstige generatie Namibische wetenschappers en ingenieurs te inspireren hier onderdeel van te worden, heeft de Radboud Universiteit een mobiel planetarium naar Namibië gebracht. De infrastructuur en de expertise is er al, alleen het geld voor het planetarium zelf ontbreekt nog. Daarvoor vragen we jouw hulp.
Inspireren
Hoe kun je mensen inspireren voor de sterren en wetenschappelijk denken? Eigenlijk is dat simpel: door de sterren naar de mensen te brengen, te beginnen bij de kinderen. Met het mobiele planetarium kunnen we schoolkinderen, leerlingen en studenten meenemen op een fascinerende reis door het universum, ze in aanraking brengen met bijzondere fenomenen en ze uitdagen hun horizon te verruimen. Een bewezen aanpak die niet alleen in Nederland succesvol is, maar ook in Namibië blijkt te werken.
Mobiel planetarium
Het mobiele planetarium is een opblaasbare koepel waarin aan de binnenkant interactieve beelden worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Een ideaal middel om in zowel basisscholen als middelbare scholen in te zetten, omdat deze projecties kunnen worden aangepast aan alle leeftijden en interesses. De koepel is groot genoeg voor een hele klas, heeft zijn eigen stroomvoorziening en is geschikt voor alle locaties.
Alle leerlingen ervaren het planetarium
Op kosten van de Radboud Universiteit is een planetarium in 2021 naar Namibië verscheept. Namibische kinderen profiteren dus nu al van het geboden onderwijs. Het doel is om alle kinderen in Namibië minstens een keer in hun schoolgaande leven een bezoek aan het planetarium te laten ervaren. Zowel leerlingen als docenten gaan mee op reis door het heelal. Voor en na het bezoek bespreken de medewerkers de ervaring tijdens korte lessen.
Docenten krijgen in de toekomst ook een training aangeboden, zodat zij de rest van het jaar hun klassen kunnen blijven inspireren. Het lespakket wordt in samenwerking met NOVA ontwikkeld. Zo wordt de impact van het programma nog vele malen groter.
Nu al succesvol
In mei 2022 werd de eerste foto van het superzware zwarte gat in het centrum van onze eigen Melkweg gepubliceerd door de EHT. Dit was ook de aftrap van het pilotjaar voor het mobiele planetarium. In één jaar tijd hebben 10.000 mensen, voornamelijk kinderen, het planetarium bezocht op meer dan 50 locaties in Windhoek en daarbuiten. Het bijzondere hieraan? Het pilotproject is volledig door Namibiërs gerund, met ondersteuning van sterrenkundigen van de Radboud Universiteit en NOVA. Studenten natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Namibië geven de presentaties, en ook de coördinatie en transport is in handen van Namibiërs.
De pilot is zo succesvol, en het mobiele planetarium zo populair onder scholen, dat besloten is het team uit te breiden en meer scholen te bezoeken in afgelegen gebieden.
Je bent nodig
Help mee dit mobiele planetarium te professionaliseren en zo duizenden Namibische kinderen, leerlingen en studenten te inspireren en hun wereld te vergroten. De sterrenkundige van de Radboud Universiteit bieden gratis expertise aan het project. Jij bent nodig om de € 25.000 voor de kosten voor het mobiele planetarium terug te betalen aan de Radboud Universiteit. Ieder bedrag is welkom. Samen kunnen we dit mogelijk maken. Hartelijk dank voor je steun!
Samenwerkingspartners
Binnen dit project werken we samen met NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie) dat veel ervaring heeft met het inzetten van mobiele planetaria in scholen in Nederland.
Het project resoneert ondertussen ook bij organisaties in Namibië zelf. Naast de hoofdpartner de Universiteit van Namibië (UNAM), die lokale (sterrenkunde-) expertise levert, dragen anderen ons letterlijk en figuurlijk verder. Gondwana Collection Namibia heeft duurzame lodges door heel Namibië en biedt gratis onderdak voor het team op expeditie. FlyNamibia biedt vanaf 2024 gratis vluchten voor het team en vervoer van het planetarium naar de verste uithoeken van het uitgestrekt land. NedBank is de grootste bank van Namibië en heeft financiële ondersteuning voor de studenten toegezegd vanaf 2024. Dit is een belangrijke bijdrage, want studeren in Namibië is duur en zonder de studenten zien kinderen niet hun rolmodellen in levende lijve.