Help mee kinderen in Namibië te inspireren!

van totaal € 25.000 (34%)

 

Als het aan de Nijmeegse sterrenkundigen ligt, draait Namibië over een aantal jaar mee in de wereldtop van sterrenkundig onderzoek. De Africa Millimeter Telescoop (AMT) die zij daar willen bouwen, wordt onderdeel van het telescopennetwerk dat in april 2019 de historische eerste foto van een zwart gat publiceerde. Om een toekomstige generatie Namibische wetenschappers en ingenieurs te inspireren hier onderdeel van te worden, wil de Radboud Universiteit een mobiel planetarium naar Namibië brengen. De infrastructuur en de expertise is er al, alleen het planetarium zelf ontbreekt nog en daarvoor vragen we jouw hulp.

Inspireren

Hoe kun je mensen inspireren voor de sterren? Eigenlijk is dat simpel: door de sterren naar de mensen te brengen, te beginnen bij de kinderen. Met het mobiele planetarium kunnen we schoolkinderen, leerlingen en studenten meenemen op een fascinerende reis door het universum, ze in aanraking brengen met bijzondere fenomenen en ze uitdagen hun horizon te verruimen. Een bewezen aanpak die niet alleen in Nederland succesvol is, maar ook tijdens een korte test in Namibië blijkt te werken.

Mobiel planetarium

Het mobiele planetarium is een opblaasbare koepel waarin aan de binnenkant interactieve films worden geprojecteerd van de sterrenhemel en al het moois in het heelal. Een ideaal middel om in zowel basisscholen als middelbare scholen in te zetten, omdat deze projecties kunnen worden aangepast aan alle leeftijden en interesses. De koepel is groot genoeg voor een hele klas, heeft zijn eigen stroomvoorziening en is geschikt voor alle locaties. 

In vijf jaar alle scholen bereiken

Jaap Vreeling, de man achter het mobiele planetarium programma in Nederland, staat klaar om samen met de lokale partners naar scholen af te reizen. Het ambitieuze doel is om in vijf jaar alle scholen van Namibië te bezoeken. Het planetarium blijft een week op iedere school. Zowel leerlingen als docenten gaan mee op reis door het heelal. Docenten krijgen ook een training, zodat zij de rest van het jaar hun klassen kunnen blijven inspireren. Zo wordt de impact van het programma nog vele malen groter.

Je bent nodig

Help mee dit mobiele planetarium te realiseren en zo duizenden Namibische kinderen, leerlingen en studenten te inspireren en hun wereld te vergroten. Er is € 25.000 nodig om het mobiele planetarium aan te schaffen. Ieder bedrag is welkom. Samen kunnen we dit mogelijk maken. Hartelijk dank voor je steun!

Samenwerkingspartners

Binnen dit project werken we samen met NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie) dat veel ervaring heeft met het inzetten van mobiele planetaria in scholen in Nederland. In Namibië zijn de partners de Universiteit van Namibië (UNAM) die lokale (sterrenkunde-)expertise zal leveren en de Rössing Foundation, die al meer dan 40 jaar ervaring heeft met het ondersteunen van onderwijs en al meer dan vijf jaar met een mobiel laboratorium voor ondersteuning op het gebied van Engels, wiskunde en natuurwetenschappen.
 
Verder lezen?
 
Meer informatie over zwarte gaten, de Afrika Millimeter Telescoop en het educatie- en outreach- programma waar het mobiele planetarium een onderdeel van is, lees je op de website van AMT (Engelstalig) en in onderstaande artikelen op Radboud Recharge:
 
 
 
Kies een bedrag