Help een uniek democratiespel realiseren!
Hoe democratie werkt leer je pas echt door het te ervaren. Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontwikkelden daarom het unieke spel Demos dat de spelers inzicht geeft in hoe democratie nu echt werkt. Om het spel in een grote oplage te kunnen maken vragen de bedenkers nu om uw hulp.
Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren.
‘Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Ook kan het overal gespeeld worden, zowel thuis als in de klas.’ zegt politiek filosoof Stefan Schevelier, één van de bedenkers. Er is twee jaar aan het spel gewerkt om te zorgen dat het de essentie van democratie invoelbaar maakt, maar ook leuk is om te spelen. Schevelier: ‘Eerdere proef-speelsessies waren succesvol, mensen vonden het spel leuk om te doen en tegelijkertijd heel leerzaam’.
Voorbeeld van een casus in het spel.
Lespakket voor leerlingen met kiesgerechtigde leeftijd
Speciaal voor MBO-scholieren is een lespakket ontwikkeld in samenwerking met LesLab, dat loopbaanoriëntatie en –begeleiding verzorgt voor deze groep. ‘Voor MBO-scholieren is er namelijk over democratie en verkiezingen momenteel eigenlijk nauwelijks iets beschikbaar en dat terwijl veel van hen de kiesgerechtigde leeftijd bereiken tijdens deze opleiding.’ Het spel is ideaal om samen met een klas te spelen in een maatschappijleer- of geschiedenisles in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande.
Help mee het spel beschikbaar te maken!
Stefan Schevelier: ‘Door het spelen van het spel krijgen mensen echt inzicht in welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie. Mede op basis van de positieve reacties lijkt het ons daarom fantastisch als voor de aanstaande verkiezingen nog veel meer mensen het spel kunnen spelen, jong en oud. Dit lukt alleen als we Demos ook daadwerkelijk kunnen laten produceren.’ Schevelier: ‘We hopen dat iedereen die democratie een warm hart toedraagt ons wil ondersteunen. Elke bijdrage hoe klein of groot ook is welkom.’
We kijken terug op een geslaagde campagne. Dankzij onze donateurs hebben we het spel kunnen produceren en onder de aandacht van een groot publiek kunnen brengen. Wil je het spel ook spelen? Dan kun je het bestellen bij onze partner Leslab.
Wil je meer weten over het spel, de bedenkers? Kijk dan op www.ru.nl/demos of volg ons via Twitter of Facebook.
De bedenkers van het spel: V.l.n.r. Wim de Jong, Stefan Schevelier en Evert van der Zweerde.
Laatste blogs
Bekijk alle