Help een uniek democratiespel realiseren!

Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 7.500 (104%)

Hoe democratie werkt leer je pas echt door het te ervaren. Onderzoekers van de Radboud Universiteit ontwikkelden daarom het unieke spel Demos dat de spelers inzicht geeft in hoe democratie nu echt werkt. Om het spel in een grote oplage te kunnen maken vragen de bedenkers nu om uw hulp.

Moeten de grenzen open? Krijgt de politie meer bevoegdheden? Bij het spelen van Demos ervaar je direct hoe bij dit soort vraagstukken het algemene en persoonlijke belang kunnen botsen. Maar je ondervindt ook hoe verschillende vormen van democratie een andere uitkomst kunnen opleveren.

‘Het spel is op verschillende niveaus te spelen en daardoor geschikt voor alle leeftijden. Ook kan het overal gespeeld worden, zowel thuis als in de klas.’ zegt politiek filosoof Stefan Schevelier, één van de bedenkers. Er is twee jaar aan het spel gewerkt om te zorgen dat het de essentie van democratie invoelbaar maakt, maar ook leuk is om te spelen. Schevelier: ‘Eerdere proef-speelsessies waren succesvol, mensen vonden het spel leuk om te doen en tegelijkertijd heel leerzaam’.

Een van de casussen in het spel
Voorbeeld van een casus in het spel.

Lespakket voor leerlingen met kiesgerechtigde leeftijd
Speciaal voor MBO-scholieren is een lespakket ontwikkeld in samenwerking met LesLab, dat loopbaanoriëntatie en –begeleiding verzorgt voor deze groep. ‘Voor MBO-scholieren is er namelijk over democratie en verkiezingen momenteel eigenlijk nauwelijks iets beschikbaar en dat terwijl veel van hen de kiesgerechtigde leeftijd bereiken tijdens deze opleiding.’ Het spel is ideaal om samen met een klas te spelen in een maatschappijleer- of geschiedenisles in aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart aanstaande. 

Help mee het spel beschikbaar te maken!
Stefan Schevelier: ‘Door het spelen van het spel krijgen mensen echt inzicht in welk effect bepaalde keuzes hebben binnen een democratie. Mede op basis van de positieve reacties lijkt het ons daarom fantastisch als voor de aanstaande verkiezingen nog veel meer mensen het spel kunnen spelen, jong en oud. Dit lukt alleen als we Demos ook daadwerkelijk kunnen laten produceren.’ Schevelier: ‘We hopen dat iedereen die democratie een warm hart toedraagt ons wil ondersteunen. Elke bijdrage hoe klein of groot ook is welkom.’

We kijken terug op een geslaagde campagne. Dankzij onze donateurs hebben we het spel kunnen produceren en onder de aandacht van een groot publiek kunnen brengen. Wil je het spel ook spelen? Dan kun je het bestellen bij onze partner Leslab.

Wil je meer weten over het spel, de bedenkers? Kijk dan op www.ru.nl/demos of volg ons via Twitter of Facebook

 De bedenkers van het spel
De bedenkers van het spel: V.l.n.r. Wim de Jong, Stefan Schevelier en Evert van der Zweerde.

€ 10 Doneren Fijn dat je ons wil steunen. Zo breng je de productie van Demos een stukje dichterbij. - Fijn dat je ons wil steunen. Zo breng je de productie van Demos een stukje dichterbij. € 20 Doneren Aanrader Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is.  - Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is. € 40 Doneren Je ontvangt twee exemplaren van het spel zodra het gereed is. - Je ontvangt twee exemplaren van het spel zodra het gereed is. € 50 Doneren NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. - NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. € 60 Doneren Je ontvangt drie exemplaren van het spel zodra het gereed is. - Je ontvangt drie exemplaren van het spel zodra het gereed is. € 80 Doneren Je ontvangt vier exemplaren van het spel zodra het gereed is. - Je ontvangt vier exemplaren van het spel zodra het gereed is. € 100 Doneren NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Ook word je uitgenodigd voor een lezing over democratie. - NIET LANGER VERKRIJGBAAR Je ontvangt een exemplaar van het spel zodra het gereed is en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Ook word je uitgenodigd voor een lezing over democratie. € 100 Doneren Je ontvangt vijf exemplaren van het spel zodra het gereed is. - Je ontvangt vijf exemplaren van het spel zodra het gereed is. € 250 Doneren NIET MEER VERKRIJGBAAR In overleg met de bedenkers mag je een eigen casus voor in het spel bedenken. Zodra het spel gereed is ontvang je een exemplaar en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Bovendien komen we bij je langs om het spel sam... - NIET MEER VERKRIJGBAAR In overleg met de bedenkers mag je een eigen casus voor in het spel bedenken. Zodra het spel gereed is ontvang je een exemplaar en jouw naam wordt vermeld in het spelregelboekje. Bovendien komen we bij je langs om het spel samen te spelen. Ander Bedrag Anders  - Ik wil zelf een bedrag bepalen
Bekijk alle

Verbeterde vormgeving Demos

18-12-2018 | 10:49 Het spel dat we tot nu toe hebben laten zien was ons prototype. We zijn we erg tevreden met hoe dat eruitziet, maar voor de uiteindelijke editie hebben we de vormgeving nog wat verbeterd. We willen dat het spel wat compacter is en nog wat slimmer in elkaar zit dan het prototype. Gijs Huijbregts werkt daarom hard aan de definitieve vormgeving. Hier alvast een klein voorproefje van hoe de spelregels eruit gaan zien.  
Lees meer