Help mee! Maak Nijmeegse geschiedenis zichtbaar door muurschilderingen

van totaal € 12.000 (66%)

Het centrum van Nijmegen verraadt weinig van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Erika Manders en Dennis Jussen, historici van de Radboud Universiteit, willen de Nijmeegse geschiedenis weer tot leven wekken door het project Waalpaintings: vijftien grote muurschilderingen in het centrum van de stad over historische gebeurtenissen, gemaakt door verschillende kunstenaars met affiniteit met Nijmegen. De muurschilderingen fleuren de stad op en maken de stadsgeschiedenis weer zichtbaar, zowel voor bewoners als voor toeristen. “Het moet een soort fysiek plaatjesboek van de Nijmeegse geschiedenis worden”, vertellen Dennis en Erika: “Dat je, als je naar de muurschilderingen kijkt, als het ware mee terug wordt genomen naar de gebeurtenissen van toen. Dat is wat wij willen. En daar zoeken we steun voor.” Help je mee dit project te realiseren en de Nijmeegse geschiedenis zichtbaar te maken?

De eerste muurschildering is al gerealiseerd door een subsidie van de Brediusstichting. Studio Hartebeest bracht op de zijmuur van het Holland Casino de Byzantijnse prinses Theophanu terug in de stad. 

Kerkegasje
De volgende muurschildering die Erika en Dennis willen realiseren, gaat over de Vrede van Nijmegen. Nergens in het centrum vind je iets terug over de centrale internationale positie van Nijmegen in de jaren ‘70 van de 17e eeuw en de verhalen die hiermee samenhangen. De muurschildering moet hier verandering in brengen. De schildering zal in het Kerkegasje aan de Burchtstraat worden gemaakt, precies in het hart van waar de activiteiten rond de Vrede van Nijmegen ooit plaatsvonden. Er zijn ook al kunstenaars in beeld: Rosalie de Graaf, werkend onder de naam RoosArt, en Vincent William, alias Combolution. Beiden hebben in Nijmegen gewoond en gestudeerd.

Vrede van Nijmegen
In 1678-1679 was Nijmegen even het politieke centrum van Europa toen in deze stad een serie vredesverdragen tussen belangrijke West-Europese staten en bisdommen werd gesloten. Hierdoor kwam er een einde aan vele oorlogen die Europa teisterden. Maar voordat het zover was, werd er in Nijmegen ruim twee jaar lang onderhandeld. De komst van de internationale diplomaten naar de stad was een ware attractie voor de Nijmegenaren. De gezanten werden gehuisvest in de chicste huizen en ze verplaatsten zich in koetsen, de ene paardenspanne nog groter dan de andere. Ze zorgden voor een toestroom van kunstenaars, muzikanten en prostituees, maar pakten zelf ook flink uit. Zo liet de Oostenrijkse gezant na de geboorte van de keizerszoon een wijnfontein op de Grote Markt plaatsen en strooide met geld terwijl de fontein spoot; een 17e - eeuwse babyshower! 

RoosArt en Combolution
De muurschildering zal worden gemaakt door Rosalie de Graaf (RoosArt) en Vincent William (Combolution), die beiden in Nijmegen hebben gestudeerd. Roos schilderde al een tijd realistische portretten op doek en raakte geïnspireerd door de graffiti en street art van Vincent die haar liet zien hoe je met de spuitbus werkt. Roos pakte dit zo snel op dat ze besloot te stoppen met haar studie geneeskunde en fulltime muurschilderingen ging maken. De Instagram-post van RoosArt over haar muurschildering in Arnhem waarop Poetin en Trump elkaar op de mond kussen, ging viral en haar ‘murals’ zijn nu wereldwijd te bewonderen. Onlangs was ze in het nieuws door de beschildering van voedersilo’s op een varkensboerderij in haar geboortestreek De Achterhoek.
Vincent heeft ruime ervaring in het maken van historische muurschilderingen. Zo is hij de maker van de schildering over het bombardement op Nijmegen in de Scheidemakershof bij Plein 1944.  

Hij is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar die niet alleen vele muren in binnen- en buitenland een opfrisbeurt gaf maar ook iedereen met kunst in aanraking wil brengen. Roos en Vincent raakten geïnspireerd door het verhaal van de Vrede van Nijmegen en slaan de handen ineen om twee mooie muurschilderingen te maken in de onderdoorgang aan het Kerkegasje.

Help je mee?
Wil je helpen het centrum van Nijmegen op te fleuren? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? In street art? Help dan mee de muurschildering over de Vrede van Nijmegen te realiseren met een donatie. Er is € 12.000 nodig voor de schildering van zo’n 100 m2. Alle bedragen zijn welkom!

Verder lezen?
Wil je meer weten over Waalpaintings? Of ben je benieuwd welke historische gebeurtenissen we willen realiseren in de stad en op welke locaties? Lees dan verder op deze website

Het project Waalpaintings is een initiatief van Erika Manders en Dennis Jussen, in samenwerking met Vincent William (Combolution), Maaike van den Heuvel en Gerco Hiddink van Studio Hartebeest en Marijn Gielen, Faculteit der Letteren, Radboud Universiteit.

Bekijk alle

Waalpaintings: speurwerk voor de Vrede van Nijmegen

22-01-2021 | 17:23 Erika Manders en Dennis Jussen zijn druk met onderzoek om de kunstenaars die de muurschildering gaan maken van zo veel mogelijk details te kunnen voorzien. Hoe zag een 17de-eeuwse Nijmegenaar eruit? Hoe zag de Grote Markt eruit? Met wat voor geld werd er gestrooid door de Duitse gezant? Manders en Jussen hebben inmiddels al wat interessante informatie achterhaald. Lees het artikel op de website van de Faculteit der Letteren. Beeld: voor- en achterkant van één van de opgegraven duiten (detail uit een foto van Rob Mols).
Lees meer