Waalpaintings

Het centrum van Nijmegen verraadt weinig van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Erika Manders en Dennis Jussen, historici van de Radboud Universiteit, willen de Nijmeegse geschiedenis weer tot leven wekken door het project Waalpaintings: vijftien grote muurschilderingen in het centrum van de stad over historische gebeurtenissen, gemaakt door verschillende kunstenaars met affiniteit met Nijmegen. De muurschilderingen fleuren de stad op en maken de stadsgeschiedenis weer zichtbaar, zowel voor bewoners als voor toeristen. “Het moet een soort fysiek plaatjesboek van de Nijmeegse geschiedenis worden”, vertellen Dennis en Erika: “Dat je, als je naar de muurschilderingen kijkt, als het ware mee terug wordt genomen naar de gebeurtenissen van toen. Dat is wat wij willen. En daar zoeken we steun voor.” Help je mee dit project te realiseren en de Nijmeegse geschiedenis zichtbaar te maken?

Wil je bijdragen aan de waalpainting 'The Walk of the World' over de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse? Volg dan deze link.

Wil je een algemene donatie doen aan het project Waalpaintings, gebruik dan de donatieknop bovenaan deze pagina. 

Vijf van de vijftien muurschilderingen zijn inmiddels geraliseerd:

Oudste Stad van Nederland
Deze Waalpainting brengt de Romeinse stad Ulpia Noviomagus Batavorum weer tot leven. Deze stad ontstond na de Bataafse Opstand (68/69) in het huidige Nijmegen-West. Tot de belangrijkste teruggevonden gebouwen behoorden een badhuis en twee tempels (voor de goden Mercurius en Fortuna). De stad kreeg omstreeks het jaar 100 marktrechten van keizer Trajanus. Zo kreeg Nijmegen haar naam; Noviomagus betekent letterlijk "Nieuwe Markt". De muurschildering aan de Nieuwe Marktstraat zit bomvol verwijzingen naar de Romeinse stad.

De prinses uit het Oosten
Studio Hartebeest bracht bij de Veerpoorttrappen, op de zijmuur van het Holland Casino, de Byzantijnse prinses Theophanu terug in de stad. Deze muurschildering werd mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer de Brediusstichting.

Centrum van Europa
In de deze waalpainting in het Kerkegasje vertellen Rosalie de Graaf, werkend onder de naam RoosArt, en Vincent William, alias Combolution, het verhaal van de Vrede van Nijmegen (1678-1679). Nijmegen was toen even het centrum van Europa omdat hier een serie vredesverdragen werden gesloten tussen belangrijke West-Europese staten en bisdommen. Aan de kant van het stadhuis verbeeldt Roos het verdrag dat op 10 augusts 1678 tussen Nederland en Frankrijk werd gesloten. Aan de zijde van de Grote Markt brengt Vincent de haast carnevaleske toestanden in de stad in beeld. Deze muurschildering werd mogelijk gemaakt door 175 donaties via dit platform.

Het Bombardement
Vincent William is ook de maker van het de de schildering over het bombardement op Nijmegen in de Scheidemakershof bij Plein 1944.

Nijmegen in opstand
Deze waalpainting aan het Thomashof, gemaakt door Remco Visser en Naamlooz, gaat over De Bataafse Opstand; een opstand van de West-Germaanse Bataven onder leiding van Gaius Julius Civilis rond het jaar 70 na Christus.

Help je mee?
Wil je helpen het centrum van Nijmegen op te fleuren? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? In street art? Help dan mee de volgende muurschilderingen te realiseren met een donatie. Alle bijdragen zijn van harte welkom.

Verder lezen?
Wil je meer weten over Waalpaintings? Of ben je benieuwd welke historische gebeurtenissen we willen realiseren in de stad en op welke locaties? Lees dan verder op deze website.


Het project Waalpaintings is een initiatief van Erika Manders en Dennis Jussen, in samenwerking met Vincent William (Combolution), Maaike van den Heuvel en Gerco Hiddink van Studio Hartebeest en Marijn Gielen, Faculteit der Letteren, Radboud Universiteit.

View all
€25 04-12-2023 | 10:29 Het is een geweldig gezicht en een dito initiatief
€10 09-11-2023 | 18:35 Omdat ik het een heel goed doel vindt
€15 15-01-2022 | 16:51
€100 25-08-2021 | 17:56 Alles om Nijmegen nog mooier te maken
€100 27-07-2021 | 14:26 Dennis Jussen hield vandaag een goed betoog voor de Probuskring Metamorphose. Ik vind de connectie tussen kunst en wetenschap zeer interessant en vruchtbaar. Als gewezen muziekdocent trekt de educatieve inzet van kunstzinnige middelen mij bijzonder aan. Veel succes!
View all

Muurschilderingen gereed!

26-04-2021 | 11:15 Hartelijk dank aan alle dontateurs die dit mogelijk hebben gemaakt! Volgende maand ontvangen ze informatie over de bedankjes die bij hun donatie horen.   Op de muur aan de kant van het stadhuis beeldt kunstenares Rosalie de Graaf het vredesverdrag tussen Nederland en Frankrijk in 1678 uit. Dennis Jussen: „De mensen op de muur zijn naar eigen ingeving vormgegeven, maar zijn gebaseerd op echte portretten van de Nederlandse en Franse ambassadeurs. De Nederlander is bijvoorbeeld sober gekleed vanwege het heersende calvinisme in Nederland, terwijl de Fransman met zijn rode kleding erg uitbundig is.’’ Aan de kant van de Grote Markt laat kunstenaar Vincent William de absurde toestanden in de stad rond die tijd zien. „Rijken vanuit verschillende steden kwamen toen naar Nijmegen’’, zegt Jussen. „Dat zorgde voor gekke situaties. Een Duitse gezant bracht bijvoorbeeld een wijnfontein naar de markt om de geboorte van de zoon van de keizer te vieren. Ook strooide hij met geld, wat rechts op de muurschildering terug is te vinden. Gewone Nijmegenaren moesten hard werken om rond te komen, dus dit soort gebeurtenissen maakten grote indruk op hen.’’  
Read more