Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar

Project is afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
Streefbedrag behaald
van totaal € 25.000 (167%)

In het archief in Suriname staan de slavenregisters, 42 boeken met daarin de namen en leefsituatie van vrijwel alle tot slaafgemaakte mensen in Suriname in de negentiende eeuw. Historicus Coen van Galen (Radboud Universiteit) en Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit van Suriname) willen de levens van deze slaafgemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor iedereen beschikbaar te maken. 

In de slavenregisters staan de namen van ongeveer 80.000 mensen die in Suriname in slavernij leefden tussen 1830 en de afschaffing van de slavernij in 1863. Slaveneigenaren moesten hun slaven registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn compleet aanwezig, maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek.

Registers
Voorbeeld van een pagina uit de slavenregisters.

Ontroerend en schokkend inzicht
De slavenregisters zijn de enige archiefbron waarin alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Een ontroerend en tegelijkertijd schokkend inzicht in de levens van mensen in slavernij. Uniek en een monument voor het Surinaams-Nederlandse slavernijverleden. ‘En daardoor van groot belang om vele redenen’, aldus Van Galen. ‘Voor nabestaanden, voor de slavernijdiscussie, voor onderzoek en voor de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Daarom moeten ze toegankelijk worden gemaakt voor het grote publiek via een database op internet.’  

De betrokkenen bok het project.
De betrokkenen bij het project: Vlnr.Coen van Galen, Willeke Guelen (beiden Radboud Universiteit), Effendy Karto (Nationaal Archief Suriname), Maurits Hassankhan (Anton de Kom Universiteit) en Rita Tjien-Fooh (archivist Suriname, NAS).

Help mee slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal terug te geven
Om de slavenregisters openbaar te maken is hulp nodig. Om te beginnen in de vorm van geld, 25.000 euro. Coen van Galen: ‘Naast dit bedrag zoeken we ook mensen die willen helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de onlinedatabase.’ Deze database zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor het publiek via de website van het Nationaal Archief in Den Haag.

Wilt u ook helpen? Doneer dan via deze site. Ieder bedrag is welkom. Samen met u kunnen we de tot slaafgemaakte mensen hun naam en verhaal teruggeven!


De actie ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlandse samenwerking tussen de Radboud Universiteit,  NiNsee, de vereniging voor het Nederlands slavernijverleden, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede ondersteund door het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Wilt u meer weten over de slavenregisters, Coen van Galen en de voortgang van het project? Kijk dan op www.ru.nl/slavenregisters of volg het project op Twitter of Facebook. Wilt u meehelpen om de scans in te voeren? Meld u dan hier aan.

€ 10 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project. - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project. € 25 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project. - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project. € 50 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. € 100 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. Ook ontvangt u een uitnodiging voor een lezing door Coen van Galen.  - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. Ook ontvangt u een uitnodiging voor een lezing door Coen van Galen. € 250 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. Ook wordt u uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief. - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. Ook wordt u uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief. € 500 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. U wordt uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief en voor de officiële oplevering van de gedigitaliseerde ... - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. U wordt uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief en voor de officiële oplevering van de gedigitaliseerde boeken. € 1.000 Doneren U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. U wordt uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief en voor de officiële oplevering van de gedigitaliseerde ... - U ontvangt regelmatig een nieuwsbrief over de voortgang van het project en uw naam wordt vermeld op de projectwebsite. U wordt uitgenodigd voor een speciale rondleiding door het Nationaal Archief en voor de officiële oplevering van de gedigitaliseerde boeken. Ook gaat Coen voor u uw eigen familiegeschiedenis na in de slavenregisters. Ander Bedrag Anders  - Ik wil zelf een bedrag bepalen