Art & Climate Change

van totaal € 8.100 (91%)

"Kunst alleen zal ons in staat stellen klimaatproblemen op te lossen." Joseph Beuys

Het natuurlandschap tussen Kleef en Nijmegen speelde een centrale rol in het leven en oeuvre van een van de meest invloedrijke en controversiële kunstenaars, leermeesters en kunsttheoretici van de 20e eeuw: Joseph Beuys (1921-1986). Gebaseerd op Beuys' opvatting dat "politiek kunst moet worden en kunst politiek", startte Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan het Radboud Institute of Culture & History (RICH), Faculteit der Letteren, het project  "Kunst en Klimaatverandering". Centrale vragen in dit project zijn: wat betekent kunst en creativiteit voor mens en samenleving in een veranderend Europa? Wat kunnen we leren van Beuys' visie op het vergroenen van steden (Stadtverwaldung) en het ontwerpen van duurzame landschappen gezien als een artistieke performance (Aktion) in tijden van klimaatverandering?

Foto's in "Beuysland"
De kern van het project zijn iconografische foto’s van de Duits-Amerikaanse fotograaf Gerd Ludwig uit 1978. Ze geven een bijzonder krachtige voorstelling van Beuys in contact met de natuur. Het idee is om zeven vergrotingen van de foto's in het landschap tussen Kleef en Nijmegen - we noemen het "Beuysland" - te plaatsen. De kunstinstallaties kunnen worden verkend via een fietstocht die langs drie verhaallijnen loopt: Beuys en Natuur, Beuys en Kunst, Beuys en Biografie. De foto's brengen Beuys in contact met de omgeving van zijn jeugd - precies op de plekken waar ze circa vier decennia geleden werden genomen. De fotografische kunstinstallatie nodigt ons uit om - bijna letterlijk - samen met Joseph Beuys de "natuur" in te gaan. Door fysiek aanwezig te zijn op deze locaties kunnen toeschouwers het landschap kritisch "lezen" door a) de kijk van de kunstenaar uit 1978 te contrasteren met onze eigen ervaring in 2021 en b) de klimaatverandering te verbinden met Beuys’ artistieke performances, zoals I Like America and America Likes Me (1974), Difesa della Natura (1973-86), 7000 Oaks (1982), of met zijn betrokkenheid bij de oprichting van de Groene partij in Duitsland.

Mockup voorbeeld: Beuys naast zijn wieg met een dode haas in de wei tussen Kleve en Nijmegen 1978/2021. Alle foto's van Joseph Beuys zijn gemaakt door (c) Gerd Ludwig. 

Bijdragen?
De productiekosten van de aluminium posters, het inlijsten, het plaatsen in het landschap en licentiekosten van de fotograaf bedragen in totaal € 8.100. Er is al € 4.000 opgehaald, dus er is nog € 4.100 nodig om dit project te realiseren. Help je mee? Alle bedragen zijn welkom.

Bedankt voor je inzet en ondersteuning van dit project. We ontmoeten je graag in Beuysland om kennis te maken met de landschapsinstallatie en te praten over “kunst en klimaatverandering” in het gebied tussen Nijmegen en Kleve.

Wil je meer lezen?
Lees dit artikel, kijk op het tabblad Project hierboven of op www.artandclimatechange.com (under construction) of neem contact op met Frank Mehring, Radboud Universiteit, f.mehring@let.ru.nl of 0049 170 9936 929.

Donateurs uit Duitsland
Je kunt doneren met Visa, MasterCard of Maestro. Als je een donatiebewijs uit Duitsland wilt ontvangen, kun je je donatie overmaken aan Freundeskreis Museum Kurhaus Kleve e.V.
IBAN: DE53 3245 0000 0005 0276 85
Bic: WELADED1KLE
Ref.: Kunst en klimaatverandering

NB: als je je donatie overmaakt naar het Freundeskreis Museum Kurhaus Kleve e.V. ontvangt het Radboud Fonds je naam en adres niet. Frank Mehring zal contact met je opnemen over de bedankjes. 

 

Het Duits-Nederlandse project "Art & Climate Change" wil een brug slaan tussen de academische wereld, studenten en burgers door betrekkingen te verkennen tussen Beuys en het unieke landschap dat zijn leven en kunst omringde. De fotografische kunstinstallatie nodigt ons uit om - bijna letterlijk - samen met Joseph Beuys de "natuur" in te gaan. De beelden worden zo visuele sleutels die verrassende poorten kunnen openen naar een kritische heroverweging van Beuys' "energieplan voor de westerse mens" en zijn artistieke plan om bomen te planten in stedelijke omgevingen. Door kunst en klimaatverandering in de grensregio met elkaar te verbinden, kunnen we onze bevindingen een bredere context geven en plaatsen in een nationaal en transnationaal vergelijkend perspectief – denk aan het 7000 Oaks project in Kassel, Duitsland, de groene High Line in New York of het toekomstige "Green City" project in Liuzhou, Guangxi Provincie, China.

Naast het plaatsen van de foto's in het landschap voor rondleidingen, zullen we:

  • een digitale app en website ontwikkelen met kaarten, kunstwerken, video's en audio die aansluiten bij de Beuys-fietstocht. De interactieve app biedt achtergrondinformatie over de drie verhaallijnen Beuys en Natuur, Beuys en Kunst, Beuys en Biografie. De website zal educatief instrument worden voor leerkrachten, studenten en burgers over "kunst & klimaatverandering".
  • rondleidingen naar museumtentoonstellingen organiseren. Het project is verbonden met tentoonstellingen in het Museum Arenacum in Rindern (waar Beuys zijn jeugd doorbracht), met het Museum Schloss Moyland (waar het Beuys Archief zich bevindt), en met het Museum Kurhaus in Kleef (waar Beuys zijn eerste kunstatelier had). Het publiek wordt zo in staat gesteld om hun kennismaking met Beuys in het landschap van de Nederrijn te combineren met een directe ontmoeting met zijn kunst in de drie musea.

Dit jaar zal het project worden omlijst met een aantal culturele evenementen:

  • Lecture for Future door Prof. Frank Mehring (Radboud Universeit) over „New Green City Deals: Joseph Beuys and Climate Change”, Hochschule Rhein-Waal. Datum: sept. 2021 (tbc)
  • Concert met als muzikaal thema "Beuys en de natuur" op de finissage van de Beuys tentoonstelling INTUITION in Kleef ter ere van de 100ste verjaardag van de kunstenaar
  • Rondleidingen langs de landschapskunstinstallatie voor studenten, verenigingen, enz.
  • Rondleidingen in het Museum Kurhaus Kleve en Arenacum
  • Schoolprojecten over Beuys, Natuur, Klimaatverandering in samenwerking met NABU-Naturschutzstation Niederrhein.

Volgend jaar verschijnt een boek over Beuys, Nature and Climate Change, waarin de landschapskunstinstallatie "BEUYSLAND" een centrale rol zal spelen.

Meer lezen? Lees het artikel "Stadt, Land, Beuys" van Frank Mehring (Duits).

Project Team
Prof. Frank Mehring (Radboud Universiteit)
Prof. Joachim Fensterle (Hochschule Rhein-Waal)
Josef Gietemann, ARENACUM- Verein für Kultur und Geschichte in Rindern e.V.
Roland Verheyen, Museum ARENACUM
Helga Diekhöfer, Freundeskreis Museum Kurhaus & Koekkoek-Haus Kleve e.V.
Hubert Wanders, Freundeskreis Museum Kurhaus & Koekkoek-Haus Kleve e.V.
Jutta Tönnissen, Freundeskreis Museum Kurhaus & Koekkoek-Haus Kleve e.V.

Het project sluit aan bij onderstaande RICH Onderzoeksgroepen:
- Tourism, Travel and Text
- Memory, Materiality and Affect

 

Bekijk alle

Fotograf Gerd Ludwig besucht Installation

22-09-2021 | 14:50 Ungewöhnliche Fotoaustellung von Gerd Ludwig an der niederländischen GrenzeZwei Alsfelder stellen Beuys auf die Wiese. Lesen Sie den Artikel und sehen Sie sich die Fotos an auf www.oberhessen-live.de
Lees meer